Dikkat, çocuğunuz her suya girmesin!

Hem eğlenceli, hem de yazın en sevilen aktivitesi olan yüzmeyi her denizde yapmamamız gerektiği açıklayan Prof. Dr. Bülent Oran, özellikle çocuklarda çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, ishalin hemen müdahale edildiğinde basit bir tedavisi olmasına rağmen, geç kalındığı zaman olumsuz sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Sıcakların etkisini göstermeye başlamasıyla çocuklarda ishal rahatsızlıklarının artabileceğine dikkati çeken Oran, “Buzdolabından kısa süreliğine çıkartılan ve çocuğa yedirilen mamalar ishal yapıyor. Bozulan mama çocuğun sindirim sistemini bozuyor. Seyyar satıcıdan alınan sağlıksız içecek ve yiyecekler de ishal nedeni olabilir” dedi.


Sular büyük tehlike saçabilir!

Sıcaklarda serinlemek için girilen sulara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Oran, şunları kaydetti:


“Dünyada çocuk ölümlerine bakıldığında çok sayıda çocuğun kirli sulardan bulaşan mikroplar nedeniyle ishal olduğu ve yaşamını yitirdiği görülüyor. Temiz olmayan havuzlar, su birikintilerinde her türlü mikrop olabiliyor. Çocuk buradan hastalığı kaptığında vücut sürekli sıvı kaybı yaşıyor ve halsiz düşüyor. Çocuğun midesi bulanır, kusar, hatta içtiği suyu bile çıkartır. Çocukların bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için buradan alınan mikropla vücut mücadele edemeyebilir. Bir de aile, ishali artar düşüncesiyle çocuğa su vermez ise çocuk kaybedilebilir.”


Oran, öğle sıcağında çocukların çok fazla dışarıya çıkartılmaması ve ailelerin serinlemek için girilen suyun temizliğine çok dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.