Çocuklardaki sinsi hastalık!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selami Sözübir, çocuklarda çok sık rastlanan sinsi bir hastalıktan bahsediyor.

Çocuklarda kasık fıtığının tehlikeli ve sinsi bir hastalık olduğunu belirten Sözübir, özellikle fıtığın içine giren barsağın boğulma riski nedeniyle acil ameliyatlar gerektirebileceğinin altını çiziyor.

Çocuklarda kasık fıtığının yetişkinlerden farkı

Çocuklardaki kasık fıtığı hem oluşumu hem tipi hem de onarım tekniği olarak yetişkinlerden farklılık gösterir. Her 100 erkek çocuğundan yaklaşık üçünde kasık fıtığı gelişir. Erken doğan veya düşük doğum kilolu bebeklerde fıtığa çok daha sık rastlanır.
 
Oluşumu

Erkek bebeklerin testisleri anne karnında gelişmelerini tamamlarken ilk oluştukları yer olan karının içinden aşağıya doğru bir inme gerçekleştirerek olmaları gereken yer olan yumurta keselerine yerleşirler. Bu yolculuk üçüncü ay civarında başlar ve doğuma yakın olarak biter. Karın içinden karın dışına çıkan testisler kasık kanalı dediğimiz kanalın içinden geçerler. Bu kanalda normal şartlarda doğumla beraber işlevini kaybederek kapanır. Ancak bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmazsa o zaman fıtıklaşma olur. Eğer kanal açıklığı darsa ve sadece karın içi sıvısının geçmesine izin veriyorsa bu şişlik çocuk uyanık ve hareketli iken artar. Çocuk uyuyup sakin yatınca ise azalabilir ya da kaybolur.

Tıp dilinde 'Hidrosel' olarak bilinen bu hastalığın halk arasında ki adı ise 'Su fıtığı' dır. Eğer açık kalan kanal genişse bu kanaldan karın içindeki organlar ve en sık olarak da barsak fıtıklaşır. İşte bu gerçek kasık fıtığıdır.

Belirtileri
Erkeklerde, düşük doğum ağırlıklı, premature bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha sık rastlanır. Erkeklerde rastlanma oranı kızlardan beş-altı kat fazladır. Kronik kabızlık, karın içi basıncını artıran şiddetli enfeksiyonlar gibi çevresel faktörler kasık fıtığına direkt olarak neden olmaz ancak bazı durumlarda kasık fıtığının belirgin hale gelmesine neden olabilir.

Kasık ve yumurta kesesinde şişlik olabilir. Ağrı yapmaz ancak huzursuzluk, rahatsızlık bazen de kusma yapabilir. Kasık fıtığı sadece erkeklerde değil kızlarda da olabilir. Ancak kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlanır ve kızlarda dışarı fırlayan organ çoğunlukla barsak değil yumurtalıklardır.