Sağlıklı cinsel ilişki nasıl olur bu önerilere dikkat!

Sağlıklı cinsel ilişki nasıl olur? Mutlu evliliğin sırrı sağlıklı cinsel yaşamdan geçiyor!

Evlilik hayatında cinsellik çok büyük bir öneme sahiptir. Bireyin şahsiyetine vermiş olduğu doyumun yanı sıra, eşler arasındaki bağı da güçlendiren bir faktördür. Uzmanlar, evliliğin bütününün sağlıklı olması için, hem eşler arasındaki iletişimin kuvvetli olması gerektiğini, hem de cinselliğin sorunsuz gitmesi gerektiğini belirtiyor. Peki sağlıklı cinsel ilişki nasıl olmalıdır? İşte bu sorunun yanıtını klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy'dan öğrendik. İşte sağlıklı bir cinsel yaşam için dikkat edilmesi gerekenler! 

YARDIM ALMAKTAN ASLA ÇEKİNMEYİN! 

Cinsellik utanılıp gizlenmesi gereken bir konu olmamalıdır ve kişiler, yardım almaktan asla çekinmemelidir. Cinsel ilişki sorunu yaşayan bireylerde genellikle psiko-sosyal sorunlar görülebiliyor. Cinsel ilişki sorunu yaşayan bireyler, terapi yöntemi ile bu sorunlardan kurtulabilirler. Zamanında ele alıp çözüme kavuşmadığında cinsel yaşamdaki problemler çiftler arasında çatışmalara ve ilişkilerin bozulmasına yol açabilmektedir. Cinsel sorunlar, zamanında uygun yöntem ve tekniklerle ele alındığında evlilik ve ilişki çatışmaları gibi başka sorunların ortaya çıkması engellenmiş olacaktır. 

CİNSEL SORUNLAR BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR 

Cinsel sorunların en temel nedeni bilgi eksikliği ve hatalı öğrenmedir. Erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluğu empotans (sertleşme olmaması) ve erken boşalmadır. Kadınlarda ise cinsel isteksizlik, orgazm olamama ve vajinismus denilen; acı duyma korkusu ile vajinanın girişindeki kasların cinsel ilişkiyi imkânsız hale getirecek derecede istem dışı kasılması en sık karşılaşılan cinsel işlev sorunlarıdır. Cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra çeşitli cinsel kimlik sorunları, mastürbasyona ilişkin kaygılar ve cinselliğe ilişkin çeşitli takıntılarla da başvurular olmaktadır.ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN DOĞRU BİLGİ ŞART! 

Erkenlik dönemiyle birlikte, çocuklarda cinselliğe olan ilgi artmaktadır. Ayrıca bu dönemde cinsel tercih belirginleşir ve birey olma ihtiyacı ön plandadır. Sağlıklı bir cinsel gelişim için daha ergenliğe gelmeden çocukluktan başlayarak doğru bilgilerin edinilmesi gerekiyor.Bu noktada ailelere çok büyük görev düşüyor. Ailelerin çocuğa nasıl bir eğitim verdiği, daha önemlisi nasıl bir kişilik kazandırdığı önem taşıyor. İkili ilişkiler hakkındaki doğru bilginin, ergenlik döneminde kazandırılmış olması çocuğun ileriki dönemlerde, sağlıklı bir cinsel yaşam sürmesine katkı sağlayacaktır.ÇOCUĞUNUZUN SORUNLARINA ÖNEM VERİN! 

Cinsel eğitimde çocuğa neyin anlatılacağından ziyade nasıl anlatılacağı önemlidir. Çocuğunuzun sorduğu sorulara kaçamak cevaplar vermemelisiniz. Açık, net ve yaşına uygun cevaplar verilmelidir.Genel olarak dikkat edilmesi gerekenler: Çocuğun kendi bedenini kabullenmesini ve cinsel kimlik oluşumunu sağlamak, cinsel organların kötü, pis, tehlikeli olmadığını öğretmek ve cinsellikle ilgili korku ve kaygıları engellemektir.