Penis eğriliği nedir, nasıl tedavi edilir?
Cinsel yaşamı etkileyen bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat bu sendroma yakalanan erkeklerin hiçbir kaygı hissetmeden bir uzmana danışması gerekiyor.
Peyroni hastalığı olarak da tanımlanan penis eğriliği doğuştan veya sonradan oluşabilir. Doğuştan olan eğrilikler genellikle sorun yaratmazlar. Buna karşın sonradan oluşan eğrilikler ağrılı olduğu gibi, cinsel ilişkiyi zorlaştırır hatta imkansız olanaksız hale getirebilir.
Hastalığın oluşmasının sebebi, penisin içinde gelişen bazı sert
dokuların, bu dokuların oluştuğu bölgelere kan gitmesini
engellemesi ve bunun sonucunda yetersiz bir ereksiyon
oluşmasıdır.
Dokuların neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hastalık kendiliğinden geçebildiği gibi, medika veya cerrahi müdahale de gerektirebilir.
Medikal tedavide ağrıyı azaltmaya ve dokuları yumuşatmaya yönelik, ağız veya enjeksiyon yoluyla bir tedavi uygulanır. Kullanılan ilaçları şöyle sıralayabiliriz.
İlaçlar
E vitamini, Kolşisin, Potaba, Tamnxifen gibi ağızdan alınan ilaçların kesin tedavi olmadığı biliniyor ve etkileri üzerinde araştırmalar devam ediliyor.
Çok agresif vakalarda penis içine enjeksiyon yöntemi deneniyor. Bu ilaçlar ise şöyle:
Verapamil: Bu normalde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Skar dokusu oluşumunu etkileyerek etki gösterir.
İnterferon: Bağ dokusu üretimini bozabilir ve bağ doku yıkımında etkilidir.
Kollajenaz: Bağ dokusu parçalayan bir enzim, şu anda Peyroni hastalığının tedavisi için çalışılmaktadır.
Ameliyat ne zaman gereklidir?
Peniste şiddetli şekil bozukluğu veya ilşkiyi engelleyecek bir şekil boukluğu varsa cerrahi önerilir. Penis eğriliğindeki artış duruncaya ve en az 6 ay ağrısız sertleşme oluncaya kadar ameliyat genellikle tavsiye edilmez.