Erkeklerde idrar kaçırma sorunu için botoks
İdrar kaçıran 30'lu yaşlardaki erkeklerin tedavisini Op. Dr. Kaplancan, Sabah Gazetesi'nden Esra Tüzün'e açıkladı!
Günümüzde idrarını tutamadığı için hayatı kabusa dönen çok erkek var. Taksim Alman Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan, bu sorunla ilgili soruları yanıtladı ve ne yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi.
Prostat sorunu yaşayan
erkeklerde ilk belirti idrar kaçırma mıdır?
Hayır, hastalıktaki süre ilerledikçe, iltihap veya büyümeye bağlı olarak idrar kaçırmaya rastlanabilir. Aniden idrar sıkıştırması sonrasında bir-iki damla kaçırma olabileceği gibi, idrarın bitiminde damla damla kaçırmalar da görülebilir.
Kilolu erkekte daha çok
Fazla kilonun bu rahatsızlığı tetikleyen bir etkisi var mı?
Fazla kilo, karın içi basıncını artırdığından idrar kaçırma riskini de artırmaktadır. Ama tip 1 diyabeti olan erkeklerde, zayıf olsalar da, sinirsel mesane hastalığına bağlı olarak idrar kaçırma saptanmaktadır. Bu arada ağırlık kaldıranlarda pelvik kaslarına uygulanan yoğun basınç nedeniyle idrar kaçırma görülebilir.
Cinsel ilişkinin bu sorun üzerinde negatif bir etkisi var mı peki?
Cinsel ilişki sıklığı veya sayısıyla idrar kaçırma arasında direkt bir bağlantı yoktur.
Hastalık genetik mi?
İdrar kaçırmanın genetik olarak geçebildiğini gösteren yayınlar var ancak kesin bir bilgi yok! Babada veya amcada; prostat, mesane, böbrek hastalığından dolayı idrar kaçırma şikayeti varsa, ikinci kuşakta da bu sorun görülebilir.
Ameliyatla düzelir mi?
İlk başta önemli olan, idrar kaçırmanın sebebini bulmaktır. Mesane boynu darlıkları, üretra darlıkları ve prostat büyümesine bağlı idrar kaçırmalarında ameliyat başarılı sonuçlar vermektedir. Öte yandan bazı hastalarda botoks, deflux gibi maddelerle de cerrahi olarak enjeksiyon tedavisi yapılmaktadır.
İdrar kaçırma bazı ameliyatların yan etkisi olarak ortaya çıkar mı?
Prostat, mesane, üretra, bel fıtığı ve beyin operasyonlarından
sonra da idrar kaçırma görülebiliyor