Doğum kontrol hapı nedir doğru bilinen yanlışları ve kullanım alanları nelerdir?
Genel anlamda istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek amaçlı kullanılan doğum kontrol hapları hakkında doğru bilinen mitleri sizler için derledik.
İstenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için kullanılan doğum kontrol hapları hakkında ağızdan ağıza yayılan ve bu hapları kullanırken kafada ''Acaba mı?'' dedirten ''Doğum kontrol hapı vücudun çeşitli yerlerinde tüylenme yapar, kısırlığa neden olur, kilo aldırıyor, sivilce artışına neden oluyor'' gibi kulaktan kulağa aktarılan doğru bilinen yanlışaları sizler için derledik.
Doğum kontrol haplarının kullanımı sonucunda göğüslerin
büyüdüğü öne sürülür ancak bu bilginin aksine geçici bir
süreliğine bu durum gerçekleşebilir ancak hap kullanımının
ilerleyen evrelerinde bu durum geçmektedir. Doğum kontrol hap
kullanımında istenmeyen gebeliğin önüne geçebilmek adına
koruyuculuğunun yetersiz olduğu miti içerdiği
sentetik hormonlar, vücuttaki doğal hormonların yapısına çok yakın,
son derece etkili, geri dönüşlü maddelerdir. Doğru kullanıldığında
gebelik oranı%0,1 iken kullanıcı hatalarına bağlı genel gebelik
oranı %2-3 arasınadır.
Sıklıkla söylenen mitlerden biri de doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı söylenir ancak amacı itibari ile cinsel yaşamı kontrol altına alır ve daha güvenli hale getirir. Geri çekme yöntemi cinsel isteği azaltırken plansız ve güvensiz bir durum teşkil etmediği için aksine hazzı arttır.
Doğum kontrol hapı kilo aldırır mı? Sıklıkla sorulan ve yaygın halde söylenen cümlelerden biri de kilo aldırdığıdır. Ancak yeni nesil doğum kontrol hapları iştah arttırmadığı gibi,bazılarının yapısında bulunan özel maddeler sayesinde vücutta su ve tuz tutulmasını da engeller ve böylece vücutta ödem oluşmasını engeller.
Doğum kontrol hapları vücutta tüylenme ve sivilce yapar! Yaygın olarak duyduğumuz mitlerden bir taneside sivilce ve tüylenmedir. Ancak Bilinenin aksine cilt altındaki yağlanmaları engelleyerek sivilce oluşumunu engellemekedir. Olan sivilceleri azaltmaktadır. Bir diğer söylenti ise tüylenmedir. Özellikle doğum kontrol haplarını kullanıp kullanamama arasında kalanlar tüylenme söylentisi yüzünden kendini riske atmaktadır. Ancak doğum kontrol haplarının içeriğindeki hormonların, erkeklik hormonu karşıtı etki ile tüylenmeyi engelleyici, azaltıcı etkisi de vardır.