Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir dikkat etmekte fayda var!

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? İşte cinsel yolla bulaşan hastalıkların ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu konusu hakkında tüm merak edilenler!

Sık bir şekilde cinsel ilişkiye giriyorsanız ya da cinsel temasta bulunuyorsanız cinsel yolla bulaşan hastalıklara da davetiye çıkarıyorsunuz demektir.  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da ilerlediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri nelerdir? Cinsellikle ilgili merak edilen bu gibi soruların yanıtını sizler için cevapladık. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar! 

GENİTAL UÇUK

Genellikle kadınlarda görüle bir hastalıktır. drar yollarında çeşitli hastalık ve enfeksiyonlara, menenjite, rahim ağzı kanseri ve düşüklere neden olabilmektedir. En büyük belirtisi de kadın üreme organında kaşıntı ve ağrılı uçuğa benzeyen sivilceler görülür.  Genital uçuk,  tedavi edilmediği takdirde kendinden gelişebilir. Bu nedenle tekrarlamadan bir uzmana başvurmanız gerekebilir.

HIV-AIDS

Bu virüs genellikle kan yoluyla bulaşmaktadır. İlerlediği zamanda aıds hastalığına dönüşmektedir. Bu nedenle bu hastalığın vermiş olduğu belirtiler dikkatle gözlemlenmelidir. HIV virüsü taşıyan kişide  hastalık yaşanmayabilir. Ancak bu virüsü taşıyanlar hastalığı bir başkasına bulaştırabilirler. HIV vücuda girdikten 10 sene sonra da kendini aktif hale getirebilir. Sonrasında ise aıds hastalığı meydana gelebilir. Bu virüsü taşıyan kişilerde görülen belirtiler genellikle şu şekildedir; Sürekli olarak halsizlik, cinsel organlarda meydana gelen ağrı ve yara 
aşırı kilo kaybı,gece aniden meydana gelen terlemeler şeklindedir. Bu hastalığın tedavisi maalesef günümüzde yoktur ancak kullanılan ilaçlarla yaşama süresi uzatılabilir.

HEPATİT-B

Hepatit B virüsü kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşabilen bir hastalık türüdür.  Aynı zamanda hepatit B virüsü,  başka bir kişiyle aynı bardaktan bir şey içme, aynı yemekten yeme gibi davranışlar neticesinde de meydana gelebilmektedir. 

FRENGİ

Bu hastalık vücuda girdiği andan itiraberen tüm vücudu etkilemektedir. Hatalığın erken teşhisi önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda annede frengi görülüyorsa bebekte görülme riskide oldukça fazladır. Frengi hastalığı vücuda girdiği yerde şişkin ve ağrısız bir yara ile kendini belli eder. Bu ağrı genellikle cinsel ilişki sonrası, cinsel organda meydana gelerek başlayabilir. İlerlemesi durumunda hastalığı yaşayan kişi pek çok riskler ile karşı karşıyadır. Hastanın sinir sistemi zarar görerek körlük ve sağırlık gibi durumlar ile tehdit altında kalabilir. İlerlemesi halinde tümör oluşumuna neden olarak, kanser hastalıklarını beraberinde getirebilir.

ŞÜPHELİ CİNSEL İLİŞKİLERDEN UZAK DURUN! 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için gerçekleştirilmesi gereken ilk adım, şüpheli gerçekleştirilen cinsel ilişkilerden uzak durmaktır.Kadınlarda ve erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kadının ve erkeğin muhakkak prezervatif kullanması gerekir.Şüpheli bir cinsel temas sonrasında cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili testlerin yapılması önerilmektedir.

BELİRTİLER TAŞINIYORSA TARAMA TESTİ UYGULANMALIDIR 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları, daha öncede bahsettiğimiz gibi erkenden teşhis edilmesi gerekir. Yukarıda vermiş olduğumuz belirtilerden bir kaçına sahip olmak sizi risk altına sokabilir. Bu gibi belirtiler yaşadığınızda bir uzmana giderek gerekli testler yapılmasını isteyebilirsiniz.Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisinde klinik belirtiler çoğu zaman yetersiz kalabildiği için, hastalıkların doğrulanması amacıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testi uygulanmalıdır.