Osmanlı'da güzellik reçeteleri nelerdir cariyelerin ilginç güzellik sırları nelerdir?

Güzellik yüzyıllardır kadınların ulaşmak istediği önemli bir konuydu. Haremdeki kadınlar dillere destan güzelliklerini neye borçlulardı?

Günlerinin büyük bir kısmını haremde geçiren cariyeler için en önemli şey kusursuz bir cilde sahip olmaktı. Ulaştıkları dillere destan güzelliklerini neye borçlular? İşte Osmanlı cariyelerinin ilginç güzellik sırları!

BEYAZ TENİN SIRRI LİMONDA SAKLI!

Güzellik belirtilerinden biri beyaz tenli olmaktı ve bunun için kadınlar el ve yüzlerine haftada bir kaç kez limon suyu ile yıkıyorlardı. İçerdiği meyve şekeri ve antiseptik olma özelliğiyle sıkça kullanılan güzellik ürünüydü.

CANLI BİR GÖRÜNTÜ İÇİN KESELENMEK ŞART!

Yumuşak ve canlı bir görüntü elde etmek için Osmanlıda cariyeler hamama gider ve uzun saatler geçirdikten sonra tenlerini yumuşar ardından ciltlerine kese yaparlardı. Cilt ölü hücrelerden arınır ve sonuçta yumuşacık bir cilt elde ederlerdi.

KURUYAN YERLER İÇİN ÖZEL YAĞLAR! 

Keselendikten sonra kuruyan bölgeler diz kapağı, dirsek ve topuk için doğal yağlar seçilir ve uzun masajlarla bu bölgeler yumuşatırlırdı.

KİRAZ'IN MUCİZESİ! 

Beslenmelerine özellikle bahar aylarında dikkat eden cariyeler çok az besin tüketiyormuş. Bunun başında gelen besin ise kanı ve bağırsakları temizleyen kiraz geliyor.

YAĞLARLA BESLENEN SAÇLAR! 

Saçlar sabunla yıkandıktan sonra sertleştiği için ebegümesi ve hatmi çiçeği ile yapılan özel karışımla bakım yapılıyor. Saçlar hem ipek gibi oluyor hem de misler gibi kokuyor!

GÜLLERDEN GELEN GÜZELLİK! 

Gül suyu ve gül yağı harem kadınlarının sürekli kullandığı en bilindik güzellik ürünüydü. Öyle ki senede 100 ton kadar gül kullanılırdı. 

GERÇEK ÇİÇEK ÖZLERİ İLE PARFÜM! 

Saray kadınları güzel kokmak konsunda oldukça hassastı! Bu nedenle parfüm onlar için büyük önem arz ediyordü. Alkolsüz gerçek çiçek özlerinden hazırlanan parfümleri tercih ediyorlardı. Bir damlası ile bile bir gün boyunca mis gibi kokuyorlardı.

SAÇLAR İÇİN KİLDEN GELEN GÜZELLİK 

Uzun saçlı olmak güzellik alametiydi ve yumuşak kolay taranan saçlar için kilden faydalanılırdı! Kili eritir ya da direk saçlarını kille yıkarlardı. Şimdilerde cilt için tercih edilen kil maskeleri o zamanlar saç için kullanılırmış!

KINADAN GELEN GÜZELLİK  

Saçlara bakım yapan bir diğer bakım ürünü kınaydı. Toz halinde kına bitkisi, ceviz ve sumak ile karıştırılır incir yaprağı da eklenir ve sonra saçlara uygulanırdı.

PAMUK TEN İÇİN ÖZEL KARIŞIM! 

Bir çay bardağı kabak çekirdeği havanda dövülür bir su bardağı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı gül yağı eklenirdi. Bir hafta kapalı bir cam kavanozda ve serin bir yerde bekletildikten sonra süzülür ardından bu karışım banyo sonrası tüm vücuda uygulanırdı. Sonuçta pürüzsüz, nemli ve parlak bir cilt elde ederlerdi!

MAKYAJ MALZEMESİ OLARAK DOĞA 

Makyaj malzemeleri yoktu ama ciltlerine renk katacak ürünleri kendileri üretiyorlardı. Örneğin allık ve ruj için gül goncası ve hibiskus'u havanda dövüp allık niyetine kullanıyorlardı. Aynı karışımı sıcak su ile sulandırıp ruju elde ediyorlardı.