Kullanmadan önce iyi düşünün!

Ter kokusunu gidermek için kullanılan ter önleyiciler, sivilce, daha fazla terleme, toksik maddelerin vücuttan atılma zorluğu gibi problemler yaratabiliyor.

Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Görgülü, terleme hakkında bilgi verdi ve ter önleyici ürün kullanımı ile ilgili şu önerilerde bulundu:
 
Bazı kişilerde fazla terleme görülüyor
 
“Terlemek insan vücudunun termoregülasyonunu yani vücut ısısının sabitliğini sağlayan çok önemli bir fizyolojik olaydır. İnsan vücudunda 24 saatte ortalama 100 ml. kadar terleme olur, sıcak hava ve eforla birlikte ter miktarı 1,5-2 litreye kadar çıkabilir. Bazı kişilerde efor ve sıcak etkisi olmadan da fazla terleme görülebilir. Özellikle heyecanlı kişilik yapısı olan kimselerde bu durum sıkça görülür. En fazla ter bezi avuç içinde bulunur. Koltuk altı ve genital bölgedeki ter bezleri 'apokrin bezler' olarak adlandırılır ve daha koyu, kokulu bir ter salgılanır. Vücudun diğer bölgelerindeki ter bezlerine ise 'ekrin bezler' denir ve daha az yoğun, kokusuz ter salgılanır.
 
Ter önleyici kozmetik ürünler vücuttan toksik maddelerin atılımında sorun çıkarabilir
 
Apokrin bezlerin salgıladığı ter, insan vücudundaki bakteriler tarafından fermente edilir ve ortaya çevreyi rahatsız edici bir koku çıkabilir. Özellikle sıcak havalarda, ağır iş ve spor sonrası bu durumun olmasını engellemek için terlemeyi engelleyici ürünler sıkça kullanılmaktadır. Bu tip kozmetik ürünlerin çeşidi gittikçe artmaktadır, ancak terlemeyi önlemenin de insan vücudu için önemli zararları vardır. Terlemek, vücut ısısının korunmasında temel mekanizmadır ve çevre şartlarına karşı vücut ısısını korur, soğutur. Terlemeyi önleyici ürünlerin kullanılması ile özellikle sıcak havalarda ve ağır egzersiz sırasında vücut ısısı artışı ve buna bağlı halsizlik, kramp, kas ağrısı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Yine terleme sırasında ter bezleri böbrek gibi çalışarak bir tür boşaltım organı görevi de görürler. Üre, tuz ve çeşitli toksinler ter bezleri ile vücut dışına atılarak kanın temizlenmesi sağlanır. Bol miktarda ve sık deodorant kullanımı sonucu vücudumuzdan deri yolu ile yapılan toksin atılımında aksama olabilir.
 
Pudralı deodorantlar vücutta sivilce nedeni olabilir
 
Özellikle katkılı ve pudralı ürünlerle ilgili önemli bir tehlike de, bu tip ürünlerin koltuk altı ve genital bölgede ter ve yağ bezlerinin kanallarının ağızlarını tıkayarak, geride birikim yapması ve yağ kistleri ile sivilcelenmenin artışıdır.
 
Su ve sabun en etkili çözüm

 
Doğal yollarla sık olarak uygun ph’da sabun ve su ile yapılan temizlik en fizyolojik ve sağlıklı olan temizliktir, sentetik ürünlerden mümkün oldukça kaçınılmalıdır.”