Benleriniz kanser riski taşıyor olabilir!

Yaz aylarının tadını çıkarttığımız bir dönemi geride bıraktık. Acaba sıcak yaz güneşi sadece içimizi ısıtan anılar mı bırakıyor? Dikkat etmemiz gereken neler var?

Halk arasında 'ben' diye bilinen ve tıp dilinde 'nevüs' olarak adlandırılan oluşumları, 'melanositler' meydana getirir. Derinin normal yapısında da bulunan melanosit hücreleri 'melanin' isimli bir boya maddesi yaparak deriye rengini verirler. Benleri oluşturan hücreler, melanin pigmenti üretebilirler ancak normal deriye göre oranları daha fazla olduğu için daha koyu renkli olarak karşımıza çıkarlar.

Genel olarak zararsız olan bu oluşumlar, sıklıkla kahverengi veya siyah renkte olurlar. Bazıları deriden kabarık dururken, bazıları deri seviyesindedir. Sağlıklı bir bireyde ortalama 13-15 adet ben bulunmaktadır. Bu sayı yaşla ve ultraviyoleye maruz kaldıkça artış gösterir. Benler görünüşlerine, renklerine, bulundukları yere ve köken aldıkları hücrelere göre farklı isimlerle adlandırılırlar.

Hangi benler alınmalıdır?

- Beş mm’den büyük olanlar
- Birden fazla renk içerenler veya alacalı bir renge sahip olanlar
- Çevresi düzensiz, belirsiz, silik olanlar
- Üzerinde yara açılan, kanamaya meyilli benler
- Etrafı kızaran benler
- Sıkça tahriş olan (saç içinde, elbise askısı, sütyen kuşağı, kemer bölgesi, gömlek yakası bölgesinde, erkeklerde traş bölgesinde) benler

Hastada riskli görülen benler yukarıdaki bulgular, dermatoskopi ve klinik tecrübeye göre sınıflandırılmalıdır. Doktorunuz tarafından gerekli görülen, yani şüpheli olanlar cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Bunlar daha sonra patolojik incelemeye gönderilerek tam tanıları gerçekleştirilir.

Benler deri kanserine nasıl dönüşür?

Güneş benlerin deri kanserine dönüşmede önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle güneşten korunma oldukça önemlidir. Güneşten korunmak için özellikle yaz aylarında, güneş ışınlarının en dik ve etkili şekilde olduğu saatler olan 11-15 arasında çok zorunlu olmadıkça güneşe çıkılmamalı. Yaz ve kış aylarında güneş koruyucu kullanılmalı (koruma faktörü 20 ve üzeri olmalı). Güneş koruyucusu tercih ederken gerek UV A gerekse UV B ye karşı koruyuculuğa sahip ürünler tercih edilmelidir. Kış aylarında açık havada yapılan sportif aktivitelerde özellikle kayak sporunda güneş ışınlarından korunmak en az yaz aylarındaki kadar önem taşımaktadır.

Benler nasıl çıkarılır?

Benler sıklıkla lokal anestezi altında alınırlar. Bir iğne yardımı ile ben ve çevresi uyuşturulur. Ben çevresindeki sağlam doku ile birlikte çıkarıldıktan sonra, alınan yeri kapatmak amacıyla dikiş atılır ve inceleme için patolojiye gönderilir. Kimi benlerde, lazer, radyofrekans, kriyoterapi veya elektrokoagülasyon gibi metodlar da uygulanabilir. Bu konuda hekiminiz sizi aydınlatacak ve sizin için en uygun yöntemi önerecektir.