Bir günlük hayat, iki ameliyat
Kalbinde ve yemek borusunda anomaliyle doğan bir günlük bebek, Türkiye'de ilk kez aynı anda gerçekleştirilen iki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kalp-damar ve çocuk cerrahları, Türkiye'de bir ilke imza atarak 1 kilo 800 gram ağırlığındaki bir günlük bebeği ameliyat etti.
Kalp-damar cerrahı Prof. Dr. Ali Kutsal, operasyonla ilgili bilgi verirken doğuştan kalp anomalisi olan bebeklerin diğer organlarında da anomaliler bulunabileceğini söyledi.
Kalpten akciğerlere kan götüren ana damarı bulunmayan bu bebeğin yemek borusunun da gelişmediğini anlatan Kutsal, ''Bebeğimizin sol koluna kan götüren damarını akciğer damarıyla birleştirerek akciğerlere kan gitmesini sağladık. Çocuk cerrahları da yemek borusunda darlık olan kısmı çıkartıp uçları tekrar birleştirdi. Böylece bebeğimizdeki tüm anomaliler giderilmiş oldu'' bilgilerini aktardı.
Prof. Dr. Ali Kutsal, bunun Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir operasyon olduğunu bildirdi.
'3 BİNDE BİR GÖRÜLÜYOR'
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr İsmet Faruk Özgüner ise bir bebekte yemek borusunun birleşmemiş olmasının, 3 bin doğumda bir görülen nadir bir hastalık olduğunu söyledi.
Henüz açıklanabilir bir nedeni olmayan hastalığın anne karnında fark edilebildiğini ifade eden Özgüner, hamilelik sırasındaki muayenelerin düzenli olarak yapılması halinde erken teşhisle çocuğun hayatının kurtarılabileceğini kaydetti.
Dünyada da bu tür ameliyatların çok nadir yapıldığını ifade eden Özgüner, ''Çocuğun alt kısımda kalan yemek borusu nefes borusuyla birleşmişti. Ameliyatla bu birleşmeyi ayırdık. Yukarıda kalan parçayı bulup aşağıdaki parçayla birleştirdik. Bebeğimiz şu an hastanemizde gözetim altında ve durumu da gayet iyi'' diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN İKİNCİ KÜÇÜK PİLLİ BEBEĞİ
Öte yandan, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kalp-damar cerrahları 10 gün arayla ikinci kez, dünyaya gözlerini kalp rahatsızlığıyla açan bir günlük bebeğe kalp pili taktılar.
Geçen hafta Türkiye'de bir ilke imza atarak kalbine 90 gramlık pil taktıkları 2 kilo 350 gram ağırlığındaki bebeği hayata bağlayan kalp-damar cerrahları Prof. Dr. Ali Kutsal, Opr. Dr. Hakan Aydın ve Opr. Dr. Murat Koç'dan oluşan ekip, bu kez de 13 gramlık pil taktıkları 3 kilogram ağırlığındaki bir günlük bebeğe yaşam verdi.
Prof. Dr. Ali Kutsal, Türkiye'de her yıl ortalama 8 bin 500-9 bin bebeğin kalp anomalisiyle dünyaya geldiğini, ancak bunların sadece 2 bin 500'üne müdahale edilebildiğini belirterek, ''Bu bebeklere tanının en erken aşamada konulup gerekli müdahalenin yapılması çok önemli. Aksi halde geç kalındığı için bu bebeklerimiz sağlıklı bir yaşam süremiyor'' diye konuştu.
Bu bebeğin kalp anomalisinin ilk bebekten farklı olarak anne karnında tespit edildiğini, bu nedenle doğumun Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştiğini belirten Kutsal, ''Bu bebeğimiz de diğeri gibi normal bir yaşam sürebilir. Takılan kalp pilinin ortalama süresi 5 yıldır. Ancak, pilin değişmesi zor bir işlem değil. Bu bebeğimiz büyüdüğünde ağır efor gerektirmeyen her şeyi yapabilir. MR ve X-Ray cihazından geçerken dikkatli olması gerekir. Bunun dışında herhangi bir sıkıntı yaşamaz'' diye konuştu.