Biberon çürükleri diş yapısını bozuyor

Bebeklerin en önemli besin maddesi olan sütün, beslenme sonrası bebeğin ağzı temizlenmediğinde çürüklere neden olduğunu biliyor muydunuz?

Bebeklerin en önemli besin maddesi olan süt, doğal içeriğinde şeker barındırır. Gün içinde sıklıkla içtikleri sütün bir miktarı genellikle bebeklerin ağzında kalarak bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakterilerin zamanla dişleri çürüttüğünü belirten Diş Hekimi Kışlaoğlu, bebeklerde ağız bakımı ihmalinin biberon çürüğünün en önemli nedenlerinden olduğunu vurguladı.

Bebekte ağız temizliği çürüğü önlüyor

Biberonla bebeğe verilen şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli süt, bebeğin dişlerinde hızla çürümeye neden olur. Özellikle gün içinde ve gece boyunca sürekli biberon alışkanlığı olan bebeklerin dişlerinde biberon çürüğü geliştiğini belirten Kışlaoğlu, her gıda alımından sonra bebeğin ağız temizliğine özen göstermek gerektiğini; annelerin diş fırçalamaya başlamak için ‘erken’ olduğu düşüncesinin biberon çürüğü oluşumunda en önemli etkenlerden biri olduğunu hatırlattı.
 
Biberon çürüğü neden önemli?
 
Bebeklerde çürük tedavisinin neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Kışlaoğlu, erken yaşta çekilen süt dişlerinin, ardından çıkacak daimi dişlerde yapısal bozukluklara ve hatta ilerde konuşma problemlerine yol açtığını, bu nedenle önlem alarak çürük oluşumunu minimuma indirmek gerektiğini vurguladı. Biberon çürüğü görülen dişlerin tedavi edilmediği takdirde ağrı ve iltihaplanmaya neden olduğunu belirten Kışlaoğlu, diş ağrısının bebekte beslenme ve uyku düzensizliğine yol açtığının altını çizdi.
 
Çürük oluşumunu engellemek için bunlara dikkat!
 
- Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin.
- Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın.
- Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
- Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın.
- İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün.