Bebeklerde uyku problemi nedenleri!
Bebekleriniz uykuya dalmakta zorlanıyor, uykuda çok hareket ediyor ve yatakta yer mi değiştiriyor? Daha çok kucakta, araba koltuğunda uyumaya çalışıyor ama yatağa yatırıldığında uyanıyor mu?
Çocukların ve bebeklerin tıpkı yetişkinler gibi uyku sorunu yaşayabildiklerini ve bu sorunun beyin gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çocuklarda besin alerjisinin uyku problemlerine neden olduğunu söyledi.
Amerika’da Mart ayı “Uykusuzluk Farkındalık” ayı olarak kutlanırken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Alerji uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çocuklardaki uyku problemleri ve besin alerjileri hakkında bilgi verdi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, uyku problemlerinin besin alerjisinden kaynaklandığını, özellikle inek sütü alerjisinin çocuklarda uyku problemi yarattığını söyledi. Süt alerjisinin klinik bulguları olan bebeklerde, tipik bulgular yoksa bile sadece sütün diyetten kesilmesiyle uyku problemlerinin düzeldiğini belirtti. Yapılan araştırmalarda, sütün diyete tekrar eklenmesiyle birlikte uyku problemlerinin de ortaya çıktığını dile getirdi.
Doç. Dr. Antony; “Besin alerjisi olan çocukta uykusuzluk problemi yaşanırken, bunun besin alerjisinden kaynaklandığı anlaşılabiliyor. Fakat hiçbir besin alerjisinin klinik bulgusuna rastlanmayan çocuklarda, elle tutulur - gözle görülür teşhis, uykusuzluk ve uyku problemiyle yapılabiliyor” dedi.
Her yaşta olduğu gibi bebeklerde ve çocuklarda iyi uykunun, sağlıklı olmakla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, kendi kliniğinde izlediği birçok besin alerjili çocuğun uyku probleminin, diyetten çıkardığı alerjik besinle ve diğer alerji tedavileriyle çözüldüğünü söyledi. Aşağıda belirttiği bulgulardan bir ya da bir kaçını yaşayan çocukları olan anne babaların, doktorlarına bu konudan mutlaka bahsetmelerini ve besin alerjisine özellikle inek sütü alerjilerine karşı dikkatli olmalarını tavsiye etti.
Çocuklardaki Uyku Problemleri
· Uyku apnesi
· Yatağa gitmeyi reddetme
· Uykuya dalmada zorlanma
· Uykuda çok hareket etmesi, yatağın içinde çok yer değiştirmesi
· Çok fazla kâbus ve kotu rüya görmesi
· İyi uyuyamama
· Uykudan çok sayıda uyanma
· Daha çok kucakta, araba koltuğunda uyumaya çalışma ama düz bir zemine ya da Yatağa yatırıldığında uyanma
· Horlama
· Uykunun bütün gece boyunca sürmemesi
· Gün içinde uyanık kalamama
· Gün içindeki performansını düşük olması