Bebeklerde damak düşmesi neden olur emerken yanaklarından akıyorsa...
Yenidoğan bebeklerde ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri de damak düşmesidir. Peki bebeklerde damak düşmesi neden olur? İşte detayları...
Annelerin sıklıkla merak ettiği konulardan biri de yenidoğan bebeklerde damak düşmesidir. Yenidoğan bebeklerde görülen damak düşmesi her ne kadar anneleri tedirgin etsede hastalık kategorisi arasında yer almıyor. Ebeveynleri panik içerisine sokan damak düşmesinin bir tedavisi var mı? İşte bebeklerde damak düşmesi belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar...
ANNELER BEBEKLERDE DAMAK DÜŞMESİNİ NASIL ANLAR?
Yenidoğan bir çok bebekte görülen damak düşmesi aileleri tedirgin etse de aslında hastalık kategorisine giren riskli bir durum değildir. Bebeğin meme emerken zorlanması olarak tarif edilmektedir. Yenidoğan bebeğin memeyi ağzında tutamaması, ağzının kenarından sütü akıtması gibi durumları göstergesii olarak bilinmektedir. Bu durumda bebek emerken garip sesler çıkarabilir ve süt emerken zorluk yaşayabilir. Annelerin yenidoğan bebeklerde damak düşmesini anlamanın en belirgin özellikleri arasında bulunmaktadır.
YENİDOĞAN BEBEKLERDE DAMAK DÜŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tıpta yenidoğan bebeklerde damak düşmesi durumu her ne kadar tedavi edilmesi gibi bir durum bulunmasa bile danışan veya hemşire yardımı ile bebeğin emmesine yardımcı olunabilir. Damak düşmesi bebeklerde anneyi emmek istemesi ve istediği süte ulaşamaması durumunda huzursuzlanıp ağlamasına neden olmaktadır.
Tıpta yeri olmasa da halk arasında yaygın olarak bilinen damak düşmesini düzeltmek için bebeği banyo yaptırırken anne baş parmağı yardımı ile damağın iç kısmını yukarı doğru hafifçe bastırarak düzeltildiği bilinmektedir. Yenidoğan bebeğin düşen damağını düzeltmek için herhangi bir cerrahi uygulama yapılmamakla beraber aynı zamanda ilaç tedavisi uygulanmamaktadır.
BEBEKLERDE DAMAK DÜŞMESİ NEDEN OLUR?
Özellikle yenidoğan bebeklerde damak düşmesi anne sütü geç gelen annelerin süte aç bebeğin emmede ısrar etmesi durumunda da görülmektedir. Süte ulaşmak için damağı zorlayan yenidoğan bebeklerde damak düşmesi durumu görülebilmektedir. Bebeklerde damak düşmesi 6-7 aya kadar bebeklerde görülmektedir.