Bebeğinizin altını siz nasıl değiştiriyorsunuz?
Bebeğinizin bezini değiştirirken olmazsa olmazlarınız neler? Hijyen kurallarının ne kadarına uyuyorsunuz? Peki çocuklarda böbrek yetmezliğinin nasıl oluştuğunu biliyor musunuz?
Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, bebeklerin alt temizliğinde hijyenin önemli olduğunu belirterek, iyi yapılmayan alt temizliğinin idrar yolu enfeksiyonuna, bunun da ilerde böbrek yetmezliğine yol açabileceği uyarısını dile getirdi.
Prof. Dr. Söylemezoğlu, en önemli görevi kanı temizlemek olan böbreğin bu işlevini ‘glomerül’ denilen, kan damarlarından oluşan bölümü sayesinde yerine getirdiğini söyledi.
Bu hayati organdaki glomerül adı verilen bölümün işlevini yerine getirmemesinin, kanın süzülememesi sonucunu doğurduğunu, böylece böbrek yetmezliği geliştiğini ifade eden Söylemezoğlu, son dönem böbrek yetmezliği görülen hastaların yüzde 15’inin rahatsızlığının glomerüler hastalıklardan kaynaklandığına işaret etti.
Bu oranın çocuklarda daha yüksek olduğunu bildiren Söylemezoğlu, "Böbrek yetmezliğinde, glomerüler hastalıklar yetişkinlerde 3., çocuklarda 2. sıradaki sebep" dedi.
“İdrar yolu enfeksiyonları ile böbrek yetmezliği ilişkili”
Çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonları ile böbrek yetmezliğinin yakın ilişkisi bulunduğuna işaret eden Söylemezoğlu, "Çocukların yüzde 1-4’ü bu yaş döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Bunun en önemli belirtisi ateştir. Erken teşhis ve tedavi edilmez, sık da tekrarlarsa ileride böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle küçük yaşlarda yüksek ateşin nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu da araştırılmalıdır" diye konuştu.
Bebeklerde alt temizliğinde hijyene dikkat edilmesinin, olası idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçebileceğini anlatan Söylemezoğlu, özellikle dışkı temizliğine önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Mesane altındaki idrarın dışarıya çıkışını sağlayan ‘üretra’ denilen kısmın daha kısa olduğu kız çocuklarında riskin erkeklere göre fazla olduğuna işaret eden Söylemezoğlu, "Alt temizliği iyi yapılmayan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Çocukluk çağındaki böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biri idrar yolu enfeksiyonlarıdır", şeklinde konuştu.
Çocukluk çağı böbrek yetmezliğinin bir diğer nedeninin ise idrarın mesaneden geri kaçmasına neden olan yapısal bozukluk olduğunu kaydeden Söylemezoğlu, "Vezikorenal reflü denilen bu hastalıkta idrar mesaneden kaçıp böbreğe döner. Kronik böbrek yetmezliğinin önlenmesi açısından bunun da tedavi edilmesi gerekir", dedi.