Kürtajın riskleri nelerdir?

Genel anlamda gebelik sonlandırma işlemini olan kürtajın riskleri nelerdir? Kürtaj olmaya karar verdiyseniz risklerine bir göz atın!

Kadınların gebe kalması sonucunda isteyerek veya sağlık sorunları nedeniyle tıbbı zorunluluk nedeniyle gebeliğin sonlandırılmasıdır. Her ne kadar sadece gebelik sonlandırılma işlemi olarak bilinse bile biyopsi, tedavi amaçları da vardır.

Peki kürtajda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kürtaj işlemi sonrası 1 hafta 10 gün gibi kanama olabilir, kanama adet kanaması gibi veya daha az leke şeklinde olabilir. Kürtaj sonrasında mide bulantıları, kusma gibi belirtiler verebilir. Bu durumda hafif besinler tüketmelisiniz. Kürtaj işlemi adet gibi görülür ve 25 veya 30 gün sonra adet olunmaktadır. Bu işlemden sonra yaklaşık bir hafta gibi bir süre zarfından sonra kontrole gidilmelidir. Bunun nedeni ise bazı gebeliklerde bebek çok küçük olduğu için bazı kürtajlar baarısız olabilir bu nedenle kontrol edilmelidir. 

Kürtajdan sonra doktorunuz izin verene kadar cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Kürtaj olduğunuz ilk gün hafif sıcak bir duş alabilirsiniz. İşlem sonrasında doktorunuzun izni ile cinsel ilişkiye gireceğiniz zaman mutlaka korunma yöntemlerini kullanmalısınız. Doktoruzun bu dönemde kullanmanız gereken ilaçları mutlaka düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Kürtajdan sonra ateşlenme, kötü kokulu yoğun  akıntı durumları ve şiddetli ağrılarınız olabilir.