Bebeklerde gaz neden olur işte gaz yapan besinler
Bebeklerin gazı neden olur? Hangi besinler bebeğe gaz yapar? Emziren anneler sağlıklı sanıryorsunuz ama brokoliyi sakın bu dönemde yemeyin.
Emzirme döneminde anneler bazen yediklerine içtiklerine dikkat etmediklerinde bebeklerde aşırı derecede gaz olmaya başlıyor. Annelerin emzirme döneminde yediklerine, içtiklerine mutlaka dikkat etmesi gerekiyor? Peki hangi besinler bebeklere gaz yapar? İşte cevabı...
FASULYEDEN UZAK DURUN
Fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır. Fasulye ve mercimek gibi bakliyatlarda bulunan rafinoz adlı şeker sindirim sırasında yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıkıntılara sebep olabilir.
BROKOLİYİ SAĞLIKLI SANIYORSUNUZ AMA...
Sağlıklı besin olarak görülen brokoli ve karnabahar, konu gaz olunca temkinli bir şekilde yaklaşılması gereken yiyecekler arasında sayılabilir. Brokoli, gazın gelişim noktası olan kalın bağırsaklara dek sindirilmez. Ayrıca karnabahar ve brokoli sülfür bileşikleriyle de gaz problemine sebep olur.
LAHANA DA GAZ YAPAN YİYECEKLER ARASINDA
Beyaz lahana ve Brüksel lahanası da sülfür bileşenleriyle öne çıkan yiyeceklerdir. Emzirme döneminde bu faydalı yiyeceklere biraz mesafe koyarak, beslenme düzeninde bunlara daha az yer vermek iyi bir fikir olabilir.
KAHVE VE ÇİKOLATA BEBEĞİ AŞIRI DERECEDE ZORLUYOR
Kahve dışında kafein içeren tüm besinler, gazlı içecekler ve çikolata bebeğin hassas sindirim sistemi için ağır bir yük haline gelebilir. Anne sütünden bebeğe geçen kafein hem bebeğin boşaltım sistemini zorlar hem de bebeğin uyku düzenini etkiler.
ACILI YEMEKTEN UZAK DURUN
Acılı ve baharatlı yemekler midedeki asit oranını yükseltir. Bu da anne sütüne yansıyarak bebeklerde hem gaz hem de şişkinlik hissi yaratır. Bebeğe anne sütü verildiği sürece acı soslardan, biber, soğan gibi çeşni ve baharatlardan uzak durmakta fayda vardır.
İNEK SÜTÜ YERİNE BADEM SÜTÜ İÇİN
Birçok bebek ve yetişkin, inek sütünde bulunan proteini sindirmekte zorluk çeker. Bu nedenle emzirme döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasında inek sütü ve inek sütünden yapılan ürünler de bulunur. İnek sütü yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.