Bebekler kaçıncı ayda sesleri duymaya başlar anne karnından hissetmeye başlıyorlar

Bebekler kaçıncı aydan itibaren duymaya başlar? Bebekler anne karnındayken duyabilir mi? Hamileyken ses tonunuza dikkat edin!

Bebekler hamileliğin kaçıncı ayında duymaya başlar? Anne karnında bebekler sesleri duyabilir mi? Bebeklerin hisleri ne zaman gelişir. Bebek bezi markası Prima, Uzman Kurulu ile sağlıklı ve mutlu gelişimlerinde bebeklerin ve ebeveynlerinin yanlarında olmayı amaçlıyor. Bebeklerle iletişimin önemine dikkat çeken Prima’nın Uzman Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, bebek ve ebeveynler arasındaki ilişkiyi güçlendirmenin yollarını anlatıyor.

BEBEKLER 6 AYDA DUYMAYA BAŞLIYOR

Bebek ile anne arasındaki iletişim şüphesiz çok özel ve farklıdır. Çünkü bu ilişki bebek daha dünyaya gelmeden önce, anne karnındayken başlar. Yapılan araştırmalara göre bebeklerin hamileliğin 6. ayından itibaren sesleri duyabildiğini ve annesinin sesine kayıtsız kalmadığını belirten Prima Uzman Kurulu üyesi ve Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, bebeklerin anne karnındayken dinlediği hikayeyi doğumdan üç gün gibi kısa bir süre sonra duyduklarında annelerinin sesini diğer seslerden ayırt edebildiklerine dikkat çekiyor. Çaylaklı, bebekleriyle daha iyi iletişim kurmak isteyen ebeveynlere ipuçları veriyor.

İLETİŞİM DOĞUMDAN ÖNCE BAŞLIYOR 

Hamileliğinizin ilk günlerinden itibaren okşayarak ve bebeğinizle konuşarak iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Dokunmayı ve konuşmayı içgüdüsel olarak yaptığınızdan, özellikle 6. aydan itibaren sesleri duyabildiğini düşündüğünüzde, bebeğinizle konuşma isteğiniz artabilir. Sadece anneler değil babalar da sakin bir ses tonuyla ve yavaş bir tempoda bebekleriyle konuşabilir; kısa hikayeler anlatabilir hatta kitap okuyabilir. Ses tonunuzun olumlu hisler uyandırması çok önemlidir çünkü bebekler için hisler, sözcüklerin anlamlarından önde gelir.

GÖZ TEMASI KURUN 

Yapılan araştırmalar, bebeklerin insan yüzüne diğer şekillerden daha uzun süre baktıklarını gösteriyor. İnsan yüzü bebekler için oldukça ilgi çekicidir. Bu nedenle, bebekler sizinle iletişim kurma isteğini; gözlerinizin içine bakarak, farklı sesler çıkararak (ağlama, cıvıldama, çığlık atma), gülümseyerek ve vücutlarını hareket ettirerek gösterir. Bebekler iletişim kurma çabalarına bir karşılık aldıklarında ise bu kişilerle duygusal bağ geliştirir. Bu nedenle doğumdan sonraki aylarda bebeğinizi yakınınızda ve kucağınızda tutmayı, göz göze/ten tene temas kurmayı, yumuşak ve sakin bir tonda konuşmayı ihmal etmeyin. Sevgi ve şefkat dolu dokunuşlar, bebeğinize sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirir. Bebeğinizin vücuduna parmak ucunuzla dokunarak kalpler çizmeniz, sevgiyi hissettirmenin keyifli yollarından biridir.

BEBEĞİNİZİN ÇIKARDIĞI SESLERİ TAKLİT EDİN 

Bebeğinizle iletişim halindeyken onun çıkardığı sesleri ve yüz hareketlerini taklit edebilir, ona karşılık verebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz dilini çıkardığında siz de onu taklit edin veya beslenirken çıkardığı seslere “Çok acıkmışsın galiba” diyerek karşılık verin. Bu sayede, çıkardığı seslere karşı duyarlı olduğunuzu ve karşılıklı olarak iletişim kurabildiğinizi deneyimleyebilir. Bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz yemek, banyo, alt değiştirme gibi rutin zamanları iletişim kurma zamanları olarak düşünebilirsiniz. Her gün tekrarlanan bu işleri acele etmeden ve neler yaptığınızı adım adım anlatarak geçirin. Örneğin, “Bezini çıkarıyorum. Cırrtt çıktı. Şimdi yeni bir bez alalım” gibi.

OLUMLU TONDA KONUŞUN

Bebeğinizle gün içinde konuşma sürenizin yanı sıra konuşma şekliniz, tonunuz ve dikkatinizin başka bir yerde olmaması da oldukça önemlidir. Konuşmanızın olumlu ve destekleyici bir tonda olması, yasakları ve olumsuz ifadeleri içermemesi, iletişimin kalitesi açısından belirleyici olacaktır. Ayrıca arka planda ses ya da gürültü olmamasına dikkat ederseniz, bebeğiniz iletişiminize daha rahat yoğunlaşabilir. Etrafınızda duyduğunuz sesler, kokular, tatlar ve bunların bebeğinize hissettirdikleri hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin, “Korktun mu? Haklısın, bu sesi daha önce duymamıştın. Bu süpürge sesi” gibi bilmediği şeyleri ona anlatabilirsiniz. Bilinmeyenleri sözcüklere bağlamak, hem bebeğinizin güvende hissetmesine hem de hislerle sözcükler arasında bir bağ kurmasına yardımcı olacaktır.

KİTAP OKUYUN

Her gün bebeğinizle birlikte çocuk şarkıları dinlemeye ve parmak oyunları oynamaya vakit ayırabilirsiniz. Ayrıca ona her gün kitap okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Kitap okumaya başlamak için uygun zamanı beklemeye gerek yoktur. Doğumdan sonraki ilk haftalardan itibaren kitap okuyabilirsiniz. İlk kitaplar siyah-beyaz kontrast çizimlerin olduğu kitaplar olabilir. Bu çizimleri bebeğinize gösterebilir, sağa-sola ve yukarı-aşağı yavaşça hareket ettirerek gözüyle takip etmesini sağlayabilirsiniz. Zaman ilerledikçe az yazılı, çizimler içeren kitaplarla devam edebilirsiniz.