Bebek emzirirken nelere dikkat etmek gerekir?
Bebek emziren annelerin yaptığı en sık hataları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben elmaelma.com okurları için anlattı.
Çiçeği burnunda annelerin çoğunlukla doğum sonrası en büyük isteği, minik yavrularını anne sütüyle besleyip onu bu mucizevi besinden bolca faydalandırmak. Ancak kimi zaman gerek hurafeler, gerek zorunluluk gerekse bilmeden yaptıkları bazı yanlış davranışlar nedeniyle istemeden de olsa bunu gerçekleştiremeyebiliyorlar.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet
Matben “Anne sütü bebeğin psikolojik, fiziksel, motor
ve zihinsel gelişimi için en uygun besindir. İlk 6 ay bebeğin tüm
ihtiyaçlarını karşılayacak içeriktedir. Emzirme ve anne sütü,
fiziksel ve zihinsel olarak bebeği büyütüp geliştirmesinin yanı
sıra psikolojik olarak anne- bebek bağını kuracak ve böylece
duygusal doyumu da sağlayacaktır” diyor.
Dr. Demet Matben, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, emzirirken en sık yapılan 9 hatayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
HEMEN ZAYIFLAMAYA ÇALIŞMAYIN
Yapılan en büyük yanlışlardan biri annelerin emzirme döneminde, hamilelikte aldıkları fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaları. Elbette diyetinize dikkat edin ama hızlıca zayıflama çabasına girmeyin. Çünkü emzirme sırasında annenin beslenmesi ve sıvı tüketimi süt üretimini doğrudan etkiliyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme, süt, et, protein, sebze meyve tüketimi hem annenin sütünün miktarını hem de kalitesini belirtiyor.
BEBEĞİ HER 3 SAATTE BİR EMZİRMEK
Her bebeğin emme ritmi farklı. O nedenle bebeğiniz her meme emmek istediğinde mutlaka emzirin hatta istiyorsa saat başı bile emzirebilirsiniz. İlle de 3 saatin dolmasını beklemeyin. Ancak ilk bir ayda, uyuyor olsa bile en geç 3-3.5 saatte bir mutlaka emzirin.
BEBEĞE SU İÇİRMEK
Anne sütü alan bebeğin ilk 6 ay su içmeye ihtiyacı yok. Çünkü anne sütünün yüzde 80'i sudan oluşuyor ve bebeğin su ihtiyacı anne sütü tarafından karşılanıyor. O nedenle ‘ya susuz kalırsa’ endişesine kapılmayın ve özellikle ilk 6 ay bebeğinizi bol bol emzirin.
AĞIR EGZERSİZ YAPMAK
Emziren anneler ağır egzersizden mutlaka kaçınmalı. Çünkü ağır spor ve egzersiz sütte laktik asidi artırdığı için bebek anne sütünü reddedebiliyor. Emziren anneler için; yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egzersiz daha uygun.
SÜTÜM YETMİYOR DİYE MAMA VERMEK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben “Doğum sonrası ilk gelen süt (kolostrum) bir tatlı kaşığı kadardır ve bebeğe yeter. Düzenli emzirme denemeleri ile süt, 3-4 günde yeterli miktarda gelmeye başlayacaktır, kaygılanmayın. Bebeğiniz yeterli kilo alıyor ve yaşına uygun miktarda idrar ve dışkı çıkarıyorsa bu, sütünüzün yeterli olduğunu gösterir. Bebek bazen açlıktan değil duygusal ve fiziksel temas isteğiyle de sık emmek isteyebilir. Doktorunuza danışmadan, 5 aydan önce ‘sütüm az’ kaygısı ile ek gıdaya başlamayın” diyor.
BEBEĞE VİTAMİN TAKVİYESİNDE BULUNMAK
Anne sütü ile beslenen bebeğin vitamin ihtiyacı bulunmuyor. Sadece ilk bir yıl güneşten alması gereken D vitaminini kullanması yeterli. Diğer vitamin ihtiyaçları anne sütü ile karşılanıyor.
KİLO ALIRIM DİYE BEBEĞİ EMZİRMEMEK
Yapılan yanlışlardan biri de ‘kilo alacağım’ endişesiyle emzirmeyi erken kesmek. Oysa emzirme rahmin daha iyi toparlanmasına, vücudun sıkılaşmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek koşuluyla emzirme, kilo aldırmaz.
PARFÜM VEYA KOKULU SABUN KULLANMAK
Emzirme sürecinde anneler için; vücudunun kokusunu değiştirecek deterjan, kokulu sabun veya parfüm kullanımı doğru değil. Bebek, annenin kokusunu yabancılayıp memeyi reddedebilir.
CANIM YANIYOR DİYE EMZİRMEYİ KESMEK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben “Emzirirken canınızın yanma nedeni; bebeğin meme ucunu doğru şekilde alamamasıdır. Sadece en ucunu alırsa işlem acılı olur. Emme pozisyonunuzu değiştirip, meme ucundaki kahverengi kısmı bebeğin ağzına vererek doğru pozisyon ve acısız emzirme sağlanabilir” diyor.