Bebek bakımında doğru bilinen yanlışlar neler sütüm kesilir fasa fisosu!
Bebek bakımı hakkında etrafımızda herkes bir şeyler söylüyor. Peki bunların hangisi gerçekten doğru? İşte duyunca aldırış etmemeniz gereken o bilgiler.
Anne adaylarının karşılaştığı durumlardan biride bebek bakımı hakkında etraftaki bilirkişilerin ısrarcı ve aslı olmayan bilgileri bebeğe uygulatmaya çalışmalarıdır. Özellikle ilk bebek heyecanı yaşayan annelerin başına gelen ve her kafadan bir ses çıkmasıyla bebeklerine uyguladıkları yanlış bakımlardır. Her şeyi bildiklerini zanneden bu bilirkişiler doğum yapan anneye yardım etmekten çok zarar vermektedir. Hem annenin hem de bebeğin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen bu bilgileri elmaelma.com okurları için bir araya getirdik. İşte anne adayının ve bebeğin psikolojisinin etkileyen aslı olmayan bebek bakımı hakkındaki o bilgiler...
BEBEĞİN DIŞKISINA GÖRE SÜTÜN YETMEMESİNE KARAR VERMEK!
Sütün yetip yetmediğine doktor kontrolüyle karar verilebilir. Anne sütü alan bebeklerin günlük 2-3 defa dışkılaması ve idrarını yapması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Doktor, bebeklerin rutin kontrollerinde düşük kilo artışı görürse, mama desteği önerebilir.
ŞEKERLİ SU SARILIĞI ÖNLÜYOR MU?
Saf su bile ilk 6 ay içerisinde bebeklere verilmemelidir. Sindirim sistemi sağlığı açısından bu kurala dikkat etmek gerekir.
2 YAŞTAN SONRA BEBEK BEZİ HEMEN BIRAKILIR MI?
Bebeklerin sağlıklı tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Her bebeğin ayrı bir gelişim çizgisi olacağını hesaba katarak bu eğitimin; onun gelişimine uygun biçimde, telaşa kapılmadan, zorlamadan, inatlaşmadan, korkutmadan ve utandırmadan verilmesi gerekir. Bebeğin tuvalet eğitimine hazır olabilmesi için; tuvaletinin geldiğini ifade edebilmesi, giysilerini çıkarabilmesi ve tuvaletini yaptığı saatlerin bir düzene girmesi önemlidir.
EVİN ÇOK SICAK OLMASINA İNANILMASI DOĞRU MU?
Oda ısısı yaz/kış 20-24 derece arası olmalıdır. Kışın fazla sıcak ve havasız oda, mikropların üremesi ve bulaşması için uygun ortam oluşturacağı için, ideal sıcaklığa dikkat edilmelidir.
BEBEK SALLAYARAK UYUTULMALI!
3. aydan itibaren bebek, beşiğinde yatırılmalıdır. Beşik hafifçe sallanabilir ve ninni söylenebilir. Ayakta sallamak ise yanlıştır.
BEBEKLER FAZLA BANYO YAPMAZ!
Bebekler sık banyo yaptıkları için hasta olmazlar. Banyo sonrası doğru şekilde kurulanıp, hızlı şekilde giydirilmedikleri için hasta olurlar. Yazın her gün, kışın ise haftada üç kez banyo yaptırılması önerilir.
BEBEĞİN SAÇLARINI SIFIRA VURDURUP GÜRLEŞTİRME CABALARI
Bu konuda yapılmış ve kanıtlanmış bilimsel bir çalışma yoktur. Aksine kız çocuklarına erkek saç kesimi yapılmamalıdır. Bu onların cinsiyet algılarını olumsuz etkiler.